Saturday, December 26, 2009

Big water chase

25.december 2009 se bo zagotovo zapisal v zgodovino. Namesto zasneženih smrečic, vršacev in smučarskega vzdušja, nam je mati narava hudomušno ponagajala z nekaj dnevnim dežjem, ki je zaradi ostalih dejavnikov povzročil ene večjih poplav, kar jih pomnijo naši očetje. Pogoji za nastanek tovrstnih poplav so bili več kot idealni. Kot smo skusili na lastni koži, nas je pretekli teden pestil peklenski mraz, temperature so ponekod padle do -20, snega je ponekod padlo več deset centimetrov, tla so bila povsem pomrznjena. Potem pa nenadna vremenska sprememba, topla fronta prinese močno ogrevanje in padavine, temperature se dvignejo za 20 stopinj, ker pa se prst ogreva veliko počasneje kot ozračje, ta ostane zmrznjena in tako neprepustna za vodo (ne more je vpijati), padavine (ki v primerjavi z 18.sep 2007, ko je bilo veselo v Železnikih) niti niso bile tako intenzivne, so povzročile taljenje snega in močen površinski odtok, prav zaradi tega so poplave zajele skoraj celo državo in ne le določena območja, kot se je zgodilo lepega dne v Železnikih.

Tudi sam sem pričakoval narasle reke, sprva sem si mel roke nad prihajajočim veslanjem, ko pa je včeraj Sava pri Šentjakobu presegla 1200 kubičnih metrov na sekundo, sem le pograbil fotoaparat in hitel slikati čudo narave, za katerega dvomim da mu bom še kdaj priča (seveda predpostavljam da bom dočakal svojih 100 let). Z nekaj geografi in kolegom Luko se dobimo pri kajak progi na Savi in občudujemo divjo moč vode.


Kajak proga v Tacnu, zadaj Česnov oz. Guzijev mlin in mavrica


Voda iz kanala se je že pred elektrarno pretekala v glavni tok Save


Tribune skoraj vse pod vodo


Sora v Medvodah, domačini se pripravljajo na najhujše

Izvemo, da bo Soča ta dan presegla pretok magičnih 2200 kubičnih metrov na sekundo (kot je bil dosedanji rekord iz leta 1961 na vodomerni postaji v Solkanu), zato se nas četverica odpravi proti Kobaridu ogledat to čudo. Malček smo zamudili glavni poplavni val, ki je bil najvišji okoli 12.00 ure, vseeno pa smo videli vse prej kot "smaragdni biser" v malci drugačni podobi.


Poplavljena cesta med Mostom na Soči in Tolminom


Ukleščen čoln pri Mostu na Soči



Most na Soči, voda se je na tem mestu dvignila okoli 6 metrov


Ni ga junaka, ki ob poplavah s tam gor skaka (važn da se rima)


Napoleonov most pri Kobaridu, spodaj razbesnela Soča


Napoleonov most še z druge perspektive, zaradi pokvarjene vodomerne
postaje v Logu ne vemo točnega pretoka vode na tem mestu, verjetno je bil
nekje okoli 600 m3/s, za primerjavo naj povem da je normalen spomladanski pretok
v tem delu nekje okoli 50 kubov, poleti pa okoli 15.


Soča z mosta pri Trnovem, moška proga



Spodnji del moške se je ponašal z večmetrskimi valovi


Zadnji del Katarakta, vstop v Otono, slapovi hudournikov vsepovsod



Otona, čez vse večje skale so narejene visoke role, tale je imela povratni tok
dolg približno 8 metrov, ne bi rad končal v tej centrifugi:)

Padala je noč, zato smo se napotili proti Gorici, po načrtu smo se ustavili še v Podselci, kjer je voda preko zapornice spektakularno padala v sotesko in ustvarjala mogočno mešanje tokov, dinamično valovanje je povzročilo več kot 20 metrske izbruhe vode, ki so vidni na spodnjem posnetku.



Prav zaradi umikanja enemu izmed valov, pa je Luka padel čez betonsko škarpo in si porezal zapestje, katerega so mu kasneje zašili v Šempeterski bolnišnici. Med čakanjem na "hospitaliniranega" Luko smo se okrepčali s pico, nato pa se odpravili domov.

Sedaj pa šibam na kraška polja preverit situacijo in malček pretegnit stare kosti in poveslati kak del Planinskega in Cerkniškega jezera:) V kratkem se oglasim z reportažo s Češke:)

No comments: