Thursday, April 24, 2008

S kajakom po krasu

Sreda. Predavanj ni, izpiti še daleč, energije pa kot ponavadi preveč. Prijatelj in pustolovec Peter Rink se ni dal dolgo prepričevati, od prijaznega asistenta s FDV-ja si sposodiva kajak-dvosed in že jo mahava proti Rakovemu Škocjanu.


Rdeči puščici


Ob prihodu v Rakov Škocjan so naju presenetili številni kraški izviri iz katerih je voda bruhala kot kakšen študent gozdarstva v KMŠ-ju. Rakov Škocjan je lep šolski primer kraške doline. Dolina je zaprta z vseh strani s kraškimi izviri na zgornji in ponori na spodnji strani, dolina naj bi nastala s podiranjem jamskega stropa. Večdnevno deževje je povzročilo dvig kraških voda nad površje, kar smo nekateri izkoristili za namakanje vesel.


Bruhajoči kraški izvir


Na hitro navlečeva neoprene in smuk
v čoln


Z mahom obrasla drevesa poskrbijo,
da glava ob trku ne boli preveč


Veliki naravni most

Ker sva se v Rakovem Škocjanu že dodobra ogrela, se odpraviva še na Cerkniško jezero. Še prej jo kar v neoprenskih oblekah mahneva v trgovino, kjer Pero kupi šop gnilih banan (50% znižanje) in zanič majonezo. Presihajoče jezero katerega je preučeval že sam Valvasor je obširno in kar kliče po zavesljajih.


Nekje daleč se zbirajo črni oblaki


Dolenje jezero


Tu in tam odveslava tudi v kakšno vodno jamo, z glavami lomiva kapnike in se na sploh zabavava.

Na stropu jam se odlaga siga


Grmenje in oblaki naznanjajo hudo uro


Odveslava v eno izmed opazovalnic...

..kjer nama morala težko prepreči, da si ne skuhava nekaj jajc, ki jih tu valijo ogrožene ptice.


Jajca

Bog končno odpre pipco in vlije se kot iz škafa.

Kapljice

Ko se končno malček umiri, sonce in oblaki pričarajo čudovite podobe.

Odsevi

Ker se je dež odločil, da sva mu všeč in naju bo še nekaj časa spremljal, se hitro pobereva proti domu. Dan je bil čudovit, naslednjič bova zagotovo prinesla gorilnike in se lotila tistih jajc...


Iznajdljivo preoblačenje

1 comment:

Miha said...

o pa je bil tale rdec escort res vajin avto:) sem ga gledal bolj od dalec, ce ima prtljaznike gor..pa parkiran tm nekje na travi ob vodi..sm reku to ne more bit drug k vidva:))